Cała
Dar: Mógłby mi ktoś przypomnieć, jak się liczy tego typu całkę:
(Całka) arctgx dx ?
(Całka) tgx ?
(Całka) sin2 x dx?
Wiem, że u=arctgx i v' = 1 etc., tylko nie wiem jak mam dalej całkować, bo cały czas mi się
redukuje wszystko do zera.
18 gru 07:46
daras: ∫sin
2x dx = ∫sinx sinx dx =
f(x) = sinx, g'(x) = sinx
f '(x)=cosx, g(x) = −cosx
= −sinxcosx + ∫cos
2x dx =
a dalej: cos
2x = 1 − sin
2x i w ten sposób obliczysz
2∫sin
2x dx = x − sinxcosx
| | 1 | |
więc ostatecznie ∫sin2x dx = |
| (x − sinxcosx) + C |
| | 2 | |
18 gru 10:29
daras: ∫tgx dx =
| | sinx | |
tgx = |
| , t = cosx, dt = −sinxdx |
| | cosx | |
| | dt | |
= −∫ |
| = −ln|cosx| + C |
| | t | |
18 gru 10:33
18 gru 10:38
daras: Benediktinera, Krombachera i Primatora a na dzisiaj został Kelt
18 gru 13:10
Dar: Dzięki. A Całka z arctgx?
18 gru 18:36
daras: policz sobie sam
19 gru 00:10
5-latek: A gdzie takie idzie kupic

Bo ja mam ale w lodowce Warke
19 gru 00:12
daras: w Krainie piwa albo Piwexie
19 gru 11:02