trójkąt, wektory :)
Matt: Dla trójkąta ABC, gdzie A=(−1,−2,1), B=(2,−3,−1), C=(3,5,0) znajdź:
a) długość wysokości spuszczonej z wierzchołka A
b) punkt będącym środkiem ciężkości trójkąta ABC
c) pole trójkąta A'B'C', gdzie A' jest środkiem BC, B' środkiem AC, a C' AB
17 gru 23:51
HUGO: a) zrób sobie środek pkt. B i C a następnie ze wzoru długość odległości pkt od A do
(przykładowo D − środka B i C)
b) środek ciężkości? jedyne co mi przychodzi to środek jak byśmy tam okrąg chcieli wpisać?
poprowadź proste z wierzchołków, one się przetną odpowiednio i kombinuj.
c) A' − liczysz z śr arytmetycznej B i C i schematycznie z B' oraz C' ... potem po prowadzasz
wysokość liczysz jej długość następnie dowolna podstawa zawarta między dwoma pkt prim i do
wzoru P= 1/2 a*h
18 gru 00:02
Matt: środek ciężkości to punkt przecięcia środkowych... za pomoc dzięki
18 gru 00:07
5-latek: Hugo maturzysto . jeszce duzo pracy przed Toba jesli chcesz zdac w miare dobrze mature .
A student Matt .
jak pada wysokosc na prosta ?
Co to jest srodek ciezkosci trojkata ? Napisales sam wiec w czym problem ?
Wzorow na pole trojkata jest multum . Chocby z wyznacznikow, calki itd
18 gru 11:06
pigor: ..., np. tak : niech AD=
hA= ? −szukana wysokość , to
a) wektor AB=[2+1,−3+2,−1−1]=
[3,−1,−2] , AC= [3+1,5+2,0−1]=
[4,7,−1] ,
a ich iloczyn wektorowy :
| i j k |
AB x AC= | 3 −1 −2 | = i−8j+21k+4k+14i+3j= 15i−5j+25k=
5[3,−1,5]
| 4 7 −1 |
z porównanie wzorów na pole ΔABC :
12h
A|BC|=
12|AB x AC| ⇔
⇔ (*)
hA |BC|= |AB x AC| , gdzie
BC
2= (3−2)
2+(5+3)
2+(0+1)
2 ⇔ BC
2= 1+64+1 ⇒
|BC|= √66, oraz
|AB x AC|
2= 5
2(9+1+25)= 5
2*35 ⇒
|AB x AC|= 5√35 , zatem z (*) :
h
A √66= 5
√35 ⇔ 66h
A= 5
√66*35 ⇒
hA= 566√2310 ≈ 3,64 −
− szukana długość wysokości ±0,01

, o ile gdzieś się nie. ...
18 gru 12:08
5-latek: Czesc
pigor
Cos ostatnio za duzo placzesz . dzieczyna Cie aby nie rzucila
18 gru 12:13
pigor: ..., no nie...

tak, źle chyba nie jest, ale piszę online i zdarzają mi
się błędy, które nazywam... nieuwagi itp. i jest mi z tego powodu ... smutno;
zwłaszcza, że niektórzy potem wyzywają mnie od ... chu ... , chyba z tego powodu,
bo np. nie sprawdzą mnie i potem zdziwienie, że dostali pałę; pozdrawiam z . .. .
18 gru 12:30
5-latek: Widzalem ten wpis

. Mi tez ostanio napisano ze moge sobie taka pomoc wsadzic wiesz gdzie ?
18 gru 12:47