granica
aaabs: | | n√n! | |
oblicz granice ciagu: |
| |
| | n | |
17 gru 23:34
zombi: Ciekawa granica. Ktoś wyżej rangą niech rzuci okiem, bo sam chciałbym sie dowiedzieć jak to
| | 1 | |
zrobić. Wolfram pokazuje wynik |
| . Podpowiedź jakaś? |
| | e | |
18 gru 00:08
aaabs: dostalem podpowiedz: "wykorzystaj odpowiedni szereg" ale niewiele mi to pomogło...
| | n√n!−n | |
próbowałem an chama przeksztalcic to do postaci e−1, ale wyszlo mi w wykladniku: |
| |
| | n | |
a to ma sie nijak do −1
18 gru 00:53
PW: Jest to jeden ze wzorów Stirlinga. Dowód jest trudny, zamiast n! szacuje się
lnn! = ln1•2•3•...•n = ln1 + ln2 + ln3 + ... + lnn
18 gru 01:40
Vax: | | an+1 | |
Wystarczy skorzystać z tego, że (dla an>0) limn→∞ |
| = g ⇒ limn→∞ n√an = |
| | an | |
g
Mamy kolejno:
| | (n+1)! | | nn | | nn | |
limn→∞ |
| * |
| = limn→∞ |
| = limn→∞ |
| | (n+1)n+1 | | n! | | (n+1)n | |
18 gru 08:19