POMOC W GRANICY
PGR: GRANICA: n(
3√n3+n−n)
pomoze ktos ? nie wiem wogóle jak sie za nią zabrać , byłem tak zrozpaczony ze nawet
sprzężeniem robiłem
17 gru 23:21
Krzysiek: " byłem tak zrozpaczony ze nawet
sprzężeniem robiłem "
praktycznie zawsze w tego typu zadaniach (z pierwiastkami) korzystamy ze wzorów skróconego
mnożenia.
skorzystaj ze wzoru: a3−b3
17 gru 23:31
PGR: no ok , ale jak ty chcesz to tu zastosowac ?
17 gru 23:32
Krzysiek: a tak:
a=
3√n3+n
b=n
17 gru 23:33
PGR: no to cos podobnego zrobiłem tylko inną metoda (wcyiaganie przed nawias) i wychodzi wynik n2
czyli nieskonczoność, lecz to jest teoretycznie źle , no chyba ze książka ma błedy w
odpowiedziach .
17 gru 23:38
Aga1.: A jaką masz odp?
n(
3√n3+n−n)=
| n(3√n3+n−n)((3√n3+n)2+n3√n3+n+n2) | |
| = |
| (3√n3+n)2+n3√n3+n+n2 | |
18 gru 09:05