równania wymierne z wartością bezwzględną
matmaa: Hej, mam małe pytanko jak rozwiązać tego typu równanie?
| |2x+4| | | x+3 | | |x+2| | |
| − |
| = |
| |
| x | | x−2 | | x−2 | |
17 gru 23:03
ICSP: Przypadki :
1o x < −2
2o x ≥ −2
17 gru 23:05
ABC: Na początku przyjmujemy ze x≠2. Następnie musisz wyznaczyć miejsca zerowe czyli 2x+4=0→x=−2 i
x+2=0→x=−2. Jako że są to dwa takie same pierwiastki zakładamy teraz dwa przedziały
1)x≥−2
2)x<−2
17 gru 23:06
matmaa: dziękuję bardzo, już teraz sobie poradzę
17 gru 23:09
Aga1.: x≠0 i x≠2
Pierwszy przypadek
x∊<−2,0)U(0,2)U(2,∞)
18 gru 09:20