logarytm
zombi: log|x|(x4 + 1) < 3
Pytanko rozbić na przypadki
Io x ∊ (−1; 1) \ {0}
IIo x ∊ (−∞, −1) ∪ (1, +∞)
I normalnie opuszczać logi?
17 gru 22:59
ICSP: Chyba tak

Przynajmniej ja bym tak robił
17 gru 23:00
zombi: No czyli dobrze myślałem, dzięki
17 gru 23:01
Rafał28: Ale zombi podstawa logarytmu zawsze >0 i różna 1.
17 gru 23:02
Rafał28: Ajj pomyłka.

Pozdrawiam.
17 gru 23:03
Saizou : no albo
| | 1 | |
loglxl(x4+1)= |
| |
| | log(x4+1)lxl | |
nie wiem czy to pomoże
17 gru 23:04
zombi: Później tylko dla przedziałów
x4 +1 < |x|3 i x4 +1 > |x|3 A to luzik myślałem, że gorzej będzie.
A takie cudeńko ?
Wykaż, że jedynym rozwiązaniem równania x5 − 2x4 + 2x3 − 2x2 +2x −1 = 0 jest liczba jeden.
Oczywiście rzeczywiste.
Niech W(x) = x5 − 2x4 + 2x3 − 2x2 +2x −1
W'(x) = 5x4 − 8x3 + 6x2 − 4x + 2 = x4 + (4x4 − 8x3 + 4x2) + (2x2 − 4x + 2) =
x4 + 4x2(x−1)2 + 2(x−1)2 = x4 + (4x2 + 2)(x−1)2 > 0 dla x∊R, czyli raz przecina oś x,
więc jedynym pierwiastkiem jest 1. Można tak?
17 gru 23:09
MQ: | | log(x4 + 1) | | 2log(x4 + 1) | | 2log(x4 + 1) | |
log|x|(x4 + 1)= |
| = |
| = |
| |
| | log|x| | | 2log|x| | | log x2 | |
18 gru 12:25
pigor: ...a co do przykładu
Wykaż, że jedynym rozwiązaniem równania
x5−2x4+2x3−2x2+2x−1=0
to bez pochodnej − elementarnie − widzę to tak :
x5−2x4+2x3−2x2+2x−1=0 ⇔ x
5−x
4−x
4+x
3+x
3−x
2−x
2+x+x−1=0 ⇔
⇔ x
4(x−1)−x
3(x−1)+x
2(x−1)−x(x−1)+1(x−1)=0 ⇔
⇔ (x−1)(x
4−x
3+x
2−x+1) = x
5−1

, a x
5−1=0 ⇔ x
5=1 ⇔
x=1 c.n.w.
18 gru 12:47
pigor: ... oczywiście − dla mnie − twoje rozwiązanie jest o.k.
wykazałeś ∀x∊R W '(x) >0 ⇒ f. rosnąca w R i W(1)=0, a więc c.n.w. ....
18 gru 12:59
Godzio:
Co do pierwszego chyba łatwiej robić to tak jak zamienił
Saizou
x ∊ R \ {−1,0,1}
Niech log
(x4 + 1)|x| = t
log
(x4 + 1)|x| < 0 ⇔ |x| < 1 ⇔ x ∊ (−1,0) U (0,1)
| | 1 | |
log(x4 + 1)|x| > |
| ⇔ |x| > (x4 + 1)1/3 = x(x + 1/x3)1/3 |
| | 3 | |
Ponieważ x(x + 1/x
3)
1/3 > 0 (dla każdego x ∊R \ {0}) i |(x + 1/x
3)
1/3| > 1, to ostatnia
nierówność nigdy nie zachodzi
Ostateczna odpowiedź: x ∊ (−1,0) U (0,1)
Wydaje mi się, że ten sposób może być nieco szybszy od rozbijania na przypadki
18 gru 13:29
pigor: ..., czyli po prostu np. tak :
log |x| (x4+1) < 3 ⇔ (0<|x|<1 i |x|
4+1 >|x|
3) v (|x|>1 i |x|
4+1< |x|
3) ⇔
⇔ (0< |x|<1 i x∊R) v (|x| >1 i x∊∅) ⇔ 0< |x|<1 v x∊∅ ⇔ 0< |x|<1 ⇔
⇔ x≠0 i −1< x< 1 ⇔ −1< x< 0 v 0< x< 1 ⇔
x∊(−∞;−1)U(1;+∞) . ...
18 gru 14:12
ICSP: pigor
(x−1)(x
4−x
3+x
2−x+1) = x
5 − 1 ?
Czyli
x
5 − 2x
4 + 2x
3 − 2x
2 + 2x − 1 = x
5 − 1 ?
18 gru 14:54
pigor: ..., no ja wiem tylko, że ja na to wcześniej ..

nie wpadłem
dlatego robiłem jak ... zrobiłem...
18 gru 15:23