Nierówność
tarnopol: Witam,
mam pytanie , jak rozwiązać tego typu nierówność
(78)n <0,2
17 gru 22:43
Rafał28:
(78)n < (78)log7/8 0.2
17 gru 22:56
tarnopol: no a dalej>

bo do teo innaczej ale też dosedłem .. i niech mi ktoś po wie jak za pomocą prostego
kalkulatora dalej to zrobić...
17 gru 23:15
PW:
Jeżeli n jest liczbą naturalną, to kalkulator nie jest potrzebny.
17 gru 23:26
tarnopol: no jest
17 gru 23:40
PW: A liczbę
potrafimy oszacować, gdyż logarytm o podstawie 7/8 jest malejący, a
| | 7 | | 2 | | 2 | |
( |
| )13 < |
| , czyli log7/8 |
| < 13 |
| | 8 | | 10 | | 10 | |
(liczba 13 jest już za duża, i każda większa też).
Jednak przesadziłem, że kalkulator nie jest potrzebny, zbyt długo by to trwało.
Odpowiedź: n ≥ 13.
18 gru 00:10
tarnopol: no dla mnie to wróciliśmy do punktu wyjscia....
przynajmniej jesli chodzi o to jak rozumowałem.
PW jeśłi to takie proste to zdradź sekret bom ciemna pustka panuje w mojej głowie
18 gru 00:12
PW: Tak patrzę teraz na zadanie od początku − logarytmy były zbędne (tylko kołujemy utrudniając
sobie). Od razu trzeba powołać się na fakt, że
jest malejąca i znaleźć pierwszą liczbę spełniającą nierówność, czyli n=13.
18 gru 00:14
tarnopol: no ok ... ale czy oprócz szacowania jest jakaś metoda to jakoś policzyć>

?
bo do tego samego doszedłem jadąc autobusem i stanąłem właśnie na tym czy to trzeba szacować
cyz jest jakiś sprytniejszy sposób.
18 gru 00:17
Bogdan:
Można w ten sposób:
| | 7 | | 1 | | 7 | | 1 | | 7 | | 1 | |
( |
| )n < |
| ⇒ log( |
| )n < log |
| ⇒ n*log |
| < log |
| |
| | 8 | | 5 | | 8 | | 5 | | 8 | | 5 | |
| | | | log1 − log5 | |
n > |
| ⇒ n > |
| |
| | | | log7 − log8 | |
| | log5 | |
ostatecznie n > |
| |
| | log8 − log7 | |
18 gru 00:30
Eta:
18 gru 00:51
Rafał28:
| | x2 | | x3 | |
ln(1+x) = x − |
| + |
| −... |
| | 2 | | 3 | |
Liczę dla trzech wyrazów
| | (45)2 | | (4/5)3 | |
ln(1−45) = −45 − |
| − |
| ≈ −484375 |
| | 2 | | 3 | |
| | (18)2 | | (1/8)3 | |
ln(1−18) = −18 − |
| − |
| ≈ −2051536 |
| | 2 | | 3 | |
| | ln(1−45) | |
n > log7/8 210 = |
| ≈ 484375 * 1536205 ≈ 9,67 |
| | ln(1−18) | |
i tak za mało
18 gru 01:19