Znaleźć wszystkie asymptoty funkcji
Ludi: Znaleźć wszystkie asymptoty funkcji i narysowac wykres funkcji.
wyznaczyłem dziedzinę funkcji Df=(−
∞,−2)u(1,+
∞)
prosil bym o wytlumaczenie jak wyznacza sie te granice od lewej i prawej strony.
17 gru 22:37
Bizon:
... Dziedzinę też źle wyznaczyłeś −:(
17 gru 22:44
Ludi: dlaczego zle ?
17 gru 23:04
bezendu:
D=R\{−2,1}
17 gru 23:05
Ludi: aa no tak racja. ktos pomoze jak dalej to rozwiazac ?
17 gru 23:06
Krzysiek: zmierzając z lewej strony do wartości '1' , "x−1" zmierza do zera po wartościach ujemnych
a jak w mianowniku jest coraz mniejsza liczba (zmierzająca do zera) to ułamek jest coraz
większy
1/0.0..........1=100...00000
policz teraz granice:
lim
x→1+
lim
x→−2−
lim
x→−2+
a potem sprawdź czy są ukośne asymptoty
17 gru 23:12
Krzysiek: w mianowniku jest 0
− (słabo widać)
17 gru 23:13
Ludi: limx→1+ f(x)=13*0+= +∞
limx→−2− f(x)=1−3*0−= −∞
limx→−2+ f(x)=1−3*0+= +∞
17 gru 23:29
Krzysiek: dwie ostatnie granice źle. Powinno być odwrotnie wyniki.
Przecież −3 w mianowniku zmienia znak.
17 gru 23:32
Ludi: masz racje, i teraz ukosne:
a= limx→+∞ 1(x−1)(x+2)*1x=1+/−∞=0
b=limx→+∞ 1(x−1)(x+2) − 0 * x = 1+/−∞=0
17 gru 23:42