trygonometria
_: do policzenia mam:
4 sin2x − 4 IcosxI − 1 > 0
17 gru 22:22
Aga1.: sin2x=1−cos2x
Rozpatrz 2 przypadki
17 gru 22:27
zombi: t=|cosx| takie podstawienie i rozwiązujesz nierówność kwadratową, pamiętając, że t∊<0,1>
17 gru 22:29
_: niech ktoś rozwiąże, please
17 gru 22:34
Asia: Dwa założenia:
1)cosx≥0
4sin2x−4cosx−1>0
Z jedynki trygonometrycznej:
4(1−cos2x)−4cosx−1>0
4−4cos2x−4cosx−1>0
−4cosx−4cosx+3>0
Teraz za cosx podstawiamy t
cosx=t
−4t2−4t+3>0
Δ=16+48=64 √Δ=8
t1=(4+8)/(−4)*2=−3/2 t2=(4−8)/(−4)*2=1/2
czyli t<−3/2 lub t>1/2
podstawiamy za t spowrotem cosx
cosx<−3/2−sprzeczne lub cosx>1/2 − wylicz sobie i pamietaj o uzgodnieniu z dziedziną a
następnie zrób to samo dla założenia cosx<0 czyli będzie nierówność 4sin2x+4cosx−1>0 itd
17 gru 22:52
ICSP: Asiu a dlaczego cosx ≥ 0 ?
17 gru 22:53
Asia: w 7 linijce powinno być −4cos2x−4cosx+3>0
17 gru 22:54
PW: sin2x=1−cos2x = 1− |cosx|2, a więc nierówność ma postać
4 − 4|cosx|2 − 4|cosx| − 1 >0
4|cosx|2 + 4|cosx| − 3 < 0
− tak podpowiadał zombi, i jest to chyba dobry sposób − znajdziemy łatwo do jakiego
przedziału należy |cosx| (rozwiązać nierówność kwadratową zmiennej t na prxzedziale [0, 1]).
17 gru 23:15
_: czyli jak z nierówności kwadratowej wychodzi t∊(−1.5;0.5) to pamiętając przedział do jakiego
należy t wynikiem jest t∊<0;0.5) tak? i co dalej? podstawiam cosx..
17 gru 23:25
17 gru 23:30
_: a nie IcosxI<1/2 (nie równy) ?
17 gru 23:35
PW: Tak, zadania nierówność była ostra, pomyliłem się (nie przewinąłem do początku zadania).
17 gru 23:41
_: dzięki bardzo
18 gru 00:04