Jak obliczyć delte ?
JANUSZEK: Witam mam problem z takim zadaniem
(5−x)(6−x)=2 muszę wyznaczyć do tego a,b,i c aby wyliczyć deltę później myśl
ze sobie poradzę dziękuje
17 gru 21:48
Marcinek: wymnóż nawiasy i przenieś 2 na lewą stronę
17 gru 21:49
JANUSZEK: wiem zrobiłem tak wychodzi mi 28−5x−6x+x2=0
17 gru 21:50
JANUSZEK: i dalej nie wiem
17 gru 21:50
xx: x2−11x+28=0
17 gru 21:55
Marcinek: dodaj podobne wyrazy i uporządkuj w odpowiedniej kolejności potem podstawido wzoru na delte
(−b2−4ac)
17 gru 21:56
JANUSZEK: Ok dziekuje delta wychodzi 0 ?
17 gru 21:58
xx: Δ=0 → xo = −b/2a jeden wynik
17 gru 22:03
JANUSZEK: i jak delta wychodzi 0 to miejsce zeorwe moze wyjśc 5,5 ?
17 gru 22:07