pomocy
xantor: xantor: Z klasy A i z klasy B może pojechać na wycieczkę tylko jedna osoba, którą wybiera się
w
następujący sposób: rzuca się trzy razy monetą i jeżeli wypadnie jeden orzeł , to losuje się
uczestnika wycieczki z klasy A, w pozostałych przypadkach z klasy B. Oblicz jakie jest
prawdopodobieństwo, że na wycieczkę pojedzie chłopiec wiedząc, że w klasie A jest 20 dziewcząt
i 10 chłopców, a w klasie B−15 dziewcząt i 15 chłopców.
17 gru 20:50
Rafał28: Oznaczmy zdarzenia
A − na wycieczkę pojedzie chłopiec
B1 − na jednej z monet wypadł orzeł
B2 − wypadł orzeł na dwóch lub trzech monetach lub nie wypadł wcale (wypadły 3 reszki)
Spełnione są warunki (B1∩B2=∅, B1∪B2=Ω, P(B1)>0, P(B2)>0)
Możemy zastosować twierdzenie o prawdopodobieństwie całkowitym:
Rzucając trzema monetami możemy uzyskać 8 wyników
OOO, OOR, ORO, ORR, ROO, ROR, RRO, RRR
Z tego mamy:
P(B1) = 38, P(B2) = 58
Załóżmy, że na jednej z monet wypadł orzeł, czyli obliczamy prawdopodbieństwo losowania
chłopaka z klasyA
P(A|B1) = 13
Załóżmy, że wypadł orzeł na dwóch lub trzech monetach lub nie wypadł wcale (wypadły 3 reszki)
P(A|B2) = 12
Ostatecznie:
P(A) = P(B1) * P(A|B1) + P(B2) * P(A|B2) = 38 * 13 + 58 * 12 = 716
17 gru 23:21