matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciagu
Mirek:
n
Udowodnić , że granicą ciagu an=
jest liczba g równa 1
n+1
17 gru 20:30
Krzysiek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3675.html
17 gru 20:38
Godzio:
n
1
1
|a
n
− g| = |
− 1| =
< ε ⇔ n >
− 1
n + 1
n + 1
ε
1
1
Weźmy n
0
= [
− 1] + 1 = [
]
ε
ε
Od tego konkretnego n
0
mamy udowodnione, że granica jest równa 1
17 gru 20:40