Wykaż.
słaby: Wykaż, że jeśli jest liczbą pierwszą i liczba p2 − 4 nie jest podzielna przez 3, to p=3
17 gru 20:13
słaby: tam jest p jest liczbą pierwszą
17 gru 20:16
zombi: Weźmy p ≠ 3, jak wiadomo p jest liczbą pierwszą, wobec tego nie może być podzielna przez 3,
więc ma postać 3k + 1 lub 3k + 2
Pierwszy przypadek, niech p = 3k +1:
p2 − 4 = (3k + 1)2 − 4 = 9k2 +6k + 1 − 4 = 9k2 + 6k − 3 = 3(3k2+2k−1) = 3z
sprzeczność ponieważ, liczba p2 − 4 nie jest podzielna przez 3.
Drugi przypadek, niech p = 3k + 2:
p2 − 4 = (3k + 2)2 − 4 = 9k2+ 12k + 4 − 4 = 9k2 + 12k = 3(3k2 + 4k) = 3y. Znowu
sprzeczność. Zatem jedyną liczbą pierwszą która spełnia to równanie jest liczba 3, ponieważ
32 − 4 = 9 − 4 = 5 a 5 nie jest podzielne przez 3.
17 gru 20:19
słaby: a nie może przyjąć postaci 3k −1?
17 gru 20:31
Godzio:
3k − 1 to to samo co 3k + 2
17 gru 20:34
zombi: Jasne, że możesz 3k−1; 3k−2. To ma być liczba niepodzielna przez 3 wobec tego zapisujemy liczbę
podzielną przez 3, czyli 3k a następnie dokładamy resztę która jest ze zbioru {1,2}
Więc, możesz zapisac 3k+1, 3k+2 lub 3k−1, 3k−2.
17 gru 20:35
zombi: No właśnie + to co Godzio dodał, dzięki ; )
17 gru 20:35