Prosta na płaszczyźnie kartezjańskiej
Kasia: Zadanie 1. Rozwiąż algebraicznie układ równań
a) x+2y=11
5x−3y=3
b) 2x+5y=25
4x+3y=15
Zadanie 2. Rozwiąż graficznie układ równań
a) 2x−y=−3
y−5=0
b) 2x−3y=5
−6x+9y=12
Zadanie 3. Napisz równanie prostej AB, gdy
a) A=(−2,3) i B=(3,4)
b) A=(2,3) i B=(−3,4)
Zadanie 4. Oblicz długość odcinka DS, jeśli
a) D=(−2,3) i S=(2,−1)
b) D=(7,4) i S=(−1,−4)
Zadanie 5. Zapisz równanie prostej w postaci kierunkowej:
a) −3/5x+2/3y−2=0
b) −3/4x+2/5y−1=0
17 gru 20:01
Matma #60;3: a) x = 11 − 2y
5(11 − 2y) − 3y = 3
55 − 13y = 3
52 = 13y
y=4
Na tego podstawie dasz radę, czy wszystko wyliczyć ?
17 gru 20:06
Kasia: możesz wszystko
17 gru 20:08
Matma #60;3: b) 2x = 25 − 5y
2(25 − 5y) + 3y = 15
50 − 7y = 15
35 = 7y
y = 5
2. Graficznie to musisz sobie narysować wykres i punkty przecięcia to rozwiązanie.
17 gru 20:14
Hajtowy: Zadanie 3
y=ax+b
Podstaw
17 gru 20:19
Matma #60;3: 3. Wykorzystujesz wzór (x2 − x1)(y − y1) = (y2 − y1)(x − x1)
Tu sama już rozpisz
17 gru 20:20
Matma #60;3: 4.
a) Tworzysz trójkąt prostokątny i wyliczasz przekątną z Pitagorasa. Wychodzą boki 4 i 4, więc
przeciw będzie 4√2
b) 8√2
17 gru 20:23
Matma #60;3: | | 3 | | 3 | |
5.a) y = |
| *( |
| x + 2) |
| | 2 | | 5 | |
17 gru 20:27
Kasia: dzieki
17 gru 21:36