Wielomian zespolony
Kurtz:
Wyznaczyc wszystkie pierwiastki wielonianu.
w(z)=z3+(3+i)z2+3z+3−i
Czy tutaj moge probowac szukac pierwiastkow przy pomocy tw. o pierwiastkach wymiernych? Bo
przykladowo 3+i chyba nie jest liczba calkowita? A tw. to odnosi sie do wielomianow o
wspolczynnikach calkowitych.
17 gru 19:30
Kurtz: Jak inaczej poradzic sobie z tym przykladem?
17 gru 20:05
asdf: z
3 + (3+i)z
2 + 3z + 3 − i = 0
właśnie liczbą całkowitą jest 3 − i

kazda liczbe rzeczywistą mozna przedstawic za pomocą liczby zespolonej, tzn:
3 = 3 + 0i
10 = 10 + 0i
itd...
17 gru 20:11
Kurtz:
Co do podanych przykladow, to oczywiscie musze sie zgodzic, ale jakos nie moge "przetrawic"
tego, ze 3−i jest liczba calkowita...Zbior liczb calowitych jest podzbiorem liczb
zespolonych...jezeli wiec 3−i jest zespolone, to samo "i" musialoby byc calkowite (roznica
liczb calkowitych jest liczba calkowita), a tak chyba nie jest, tzn "i" jako jednostka urojona
nie nalezy do zbioru liczb calkowitych.
A czy 3−i jest pierwiastkiem w moim przykladzie? Bo nie wiem, czy to ja sie myle, czy tez nie,
ale sprawdzilem takie mozliwosci:
3−i, 3+i, 1, −1 i nie znalazlem posrod nich wlasciwych dla mojego przykladu pierwiastkow.
17 gru 20:23
asdf: może źle się wyraziłem.. 3 − i nie jest liczba calkowitą, ale jest wyrazem wolnym.
17 gru 21:49
Kurtz: ?
17 gru 21:52
17 gru 21:57
PW: w(z)=z3+(3+i)z2+3z+3−i
w(i) = i3+(3+i)i2+3i+3−i = −i−3−i+3i+3−i = 0
17 gru 23:01