zalezy mi na dobrym przygotowaniu sie do kolokwium. Jak sie zabarc za to zad ?
andrzej: Wyznaczyć wielomian unormowany u(x) możliwie najmniejszego stopnia o współczynnikach
wymiernych, którego wykres przechodzi przez punkty o współrzędnych
(1, −48), (2, −60), (3, −60), (5, 0)
Niech a oznacza współczynnik wielomianu u(x) stojący przy x. Podać a.
17 gru 19:15
andrzej: czy ktos cos wie
17 gru 19:39
ala: a −4
17 gru 19:46
nick: a = 9
17 gru 19:52
ania : a=34
17 gru 19:54
pawelek8756: nie wiem niech ktos kompetentny to rozwiaze..
17 gru 20:00
Panko: A wrzuciłeś do liczydła
interpolating polynomial {{1,−48}, {2,−60},{3,−60},{5,0}} − wielomian interpolacyjny
Lagrange`a
W(x)= x3−19x −30
17 gru 21:22