Całka powierzchniowa
piotrek22: Gęstość bryły B = { {x,y,z); 1≤ z ≤ 5 −x2 − y2, x2+y2 ≥ 1}
w każdym punkcie jest wprost proporcjonalna do odległości tego punktu od płaszczyzny Oxy.
Znaleźć
masę oraz środek ciężkości.
17 gru 19:14
piotrek22: Gęstość bryły B = { {x,y,z); 1≤ z ≤ 5 −x2 − y2, x2+y2 ≥ 1}
w każdym punkcie jest wprost proporcjonalna do odległości tego punktu od płaszczyzny Oxy.
Znaleźć masę oraz środek ciężkości.
17 gru 19:23
17 gru 20:04
piotrek22: coś może da rade wyjasnic ? bo nic nie kumam jak narazie
17 gru 20:45
Krzysiek: zacznij od policzenia masy
M=∫∫∫Bρdxdydz=a∫∫∫B zdxdydz
przejdź na współrzędne walcowe i oblicz tą całkę.
z∊[1,5−r2]
r∊[1,√5]
φ∊[0,2π]
|J|=r
17 gru 20:48