potrzebuje pomocy bo nie wiem jak sie wziac za to zadanie
agatamała: Wielomian o współczynnikach rzeczywistych przy dzieleniu przez x−2 daje resztę 1, a przy
dzieleniu przez x−1 daje resztę 2. Jaką resztę daje ten wielomian przy dzieleniu przez
(x−2)(x−1)?
Wybierz jedną odpowiedź:
a. −x+3
b. −x+4
c. −x+5
17 gru 18:48
nikon: Wielomian W(x) można zapisać jako W(x)=p(x)(x−2)(x−1)+ax+b, gdzie ax+b jest szukaną resztą.
podstawiamy W(2)=1 oraz W(1)=2 i dalej ...
17 gru 18:51
agatamała: no dobrze ale co z ta reszta ?
17 gru 18:58
mati8989: bedzie odpowied a
17 gru 19:30
alina: nie bo b
17 gru 19:38
ICSP: A
17 gru 19:40