Wykaż ,że dla dowolnej liczby całkowitej m, liczba m^6 - 2m^4+ m^2 jest podzieln
smerf: Wykaż ,że dla dowolnej liczby całkowitej m, liczba m6 − 2m4+ m2 jest podzielna przez 36.
17 gru 18:39
Radek:
m2(m4−2m2+1)
t=m2
działaj dalej sama
17 gru 18:41
smerf: a co oznacz t?
17 gru 18:42
zombi: m2(m2−1)2 = m2[(m−1)(m+1)]2 = (m−1)2m2(m+1)2 = [ (m−1) m (m+1) ]2
Liczba (m−1)m(m+1) jest podzielna przez 6 z racji tego, że jeden ze składników jest podzielny
przez 3 oraz co najmniej jeden jest podzielny prez 2, wobec tego liczba [ (m−1) m (m+1) ]2
jest poidzelna przez 36.
17 gru 18:48
smerf: dzięki teraz rozumiem
17 gru 18:52