funkcja kwadratowa
Olga : Wyznacz wszystkie agrumenty, dla których funkcjia f(x)=4x2−x−3 przyjmuje wartości niedodatnie.
17 gru 18:32
Olga : chodzi mi dokładnie o wynik końcowy. wyszło mi, że x1=−34 x2=1
tylko jak zaznaczyc to na paraboli czy bedzie xe(−34,1) czy xe(−∞,−34)u(1,+∞0
17 gru 18:42
HUGO:
17 gru 19:41
HUGO: więc; skoro nie dodatnie to mniejsze od zera
f(x)=4x2−x−3
4x2−x−3 <0
liczymy delte
następnie parabole; x2 jest dodatni więc rysujemy od góry ;3 i ci wyjdzie to wszystko.
17 gru 19:43
5-latek: Skoro niedodatnie to mniejsze badz rowne0 czyli ≤0
18 gru 00:53