nierówności kwadratowe
Olga : Rozwiąż nierówność :
a) x
2 −x −2 ≤0
b)3x
2> 8x+3
Prosiłabym o wszystkie rozwiazania razem z rysunkami parabol i zaznaczonym części dla znaków
Nie zabardzo umiem rozwiązać to zadania, bo nie było mnie przez tydzień w szkole i się porobiły
zaległości
17 gru 18:14
cammonile:

a) x
2 −x −2 ≤0 ⇒a=1, b=−1, c=−2
Δ=b
2−4ac
Δ=2
2−4(1*−2)=9
√Δ=3
x
1=−b+
√Δ/2a ; x
2=−b−
√Δ/2a
x
1=2 x
2=−1
17 gru 19:20
cammonile: i wynik: x∊<−1,2>
17 gru 19:20
cammonile: drugi przykład analogicznie tylko musisz przenieść 8x+3 na lewą stronę
17 gru 19:21
Matma #60;3: Można to też tak rozwiązać
x
2 − x − 2 ≤ 0
x ≤ 2 v x ≤ −1,5
17 gru 19:22