Prosil bym o pomoc:)
Fiwren: Witam mam dwa zadania z matematyki móglby ktoś podpowiedziec jak je rozwiazać?
1.Cosinus jest 3 razy wiekszy od sinusa
Oblicz W=2cos−sin
2.Sam nie wiem jakie polecenie chyba żeby udowodnic ze L=P albo obliczyć
Kod:
http://i39.tinypic.com/2v958w8.jpg
17 gru 17:48
Godzio:
| | 1 | |
cosx = 3sinx ⇒ sin2x + (3sinx)2 = 1 ⇒ sinx = ± |
| |
| | √10 | |
| | 5 | |
W = 2cosx − sinx = 5sinx = ± |
| |
| | √10 | |
17 gru 17:58
Fiwren: Dzięki Godzio juz ogarniam jak zrobić pierwsze zad.A masz może pomysł na drugie?
17 gru 18:07
Godzio:
A co jest w mianowniku drugiego ułamka ?
17 gru 18:07
Fiwren: 5sinx
17 gru 18:08
17 gru 18:09
Godzio:
| sinx | | 1 + cosx | | 5sin2x + (1 + cosx)2 | |
| + |
| = |
| = |
| 1 + cosx | | 5sinx | | 5sinx(1 + cosx) | |
| | 5sin2x + 1 + 2cosx + cos2x | |
= |
| = |
| | 5sinx(1 + cosx) | |
| | 5(1 − cos2x) + 1 + 2cosx + cos2x | |
= |
| = |
| | 5sinx(1 + cosx) | |
| | 6 − 4cos2x + 2cosx | | (1 + cosx)(−4cosx + 6) | |
= |
| = |
| = |
| | 5sinx(1 + cosx) | | 5sinx(1 + cosx) | |
| | −4cosx + 6 | | 2 | |
= |
| ≠ |
| |
| | 5sinx | | sinx | |
17 gru 18:12
Fiwren: Dziękuje za fatyge zaraz to sobie zanalizuje
17 gru 18:15
Fiwren: A w 1 zadaniu nie powinno sie usunac niewymiernosci √10?
17 gru 18:27
Godzio:
To już Tobie zostawiam
17 gru 18:30
Fiwren: Ah w ten sposob okej poprostu to wzbudzilo we mnie wątpliwości
A takie bajery jak policzyć ?
sinx
= 2
cosx
sin2x + cos2x = 1
17 gru 18:34
Fiwren:
sinx/cosx=2
sin2x + cos2x = 1
17 gru 18:34