...
bella: Czy sześcian o objętości jednego litra można przełożyć przez otwór w kształcie koła o promieniu
8cm? wykonaj obliczenia
17 gru 17:41
Fizyk: Liczysz:
V=a3=1l=1dm3=1000cm3
a=10 cm
2r=16cm
2r>a ⇒ Tak, da się przełożyć.
17 gru 17:46
Panko: Chyba ?
minimalna średnica koła = a*√2 aby można przełożyć, a−−krawędź sześcianu
Czyli ∅ ≥ 10*√2 > 16
17 gru 17:52
Panko: Oczywiście powinno być !
∅=16 gdzie ∅≥10√2
17 gru 17:55
dero2005:

a
3 = 1000 cm
3
a = 10
d = a
√2 = 10
√2
2r = 2*8 = 16
2r>d
można
17 gru 17:55