matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
agff
Ania:
Dlaczego pochodna ( e
x
− e
−x
)` = e
x
+ e
−x
?
17 gru 17:31
john2:
(e
−x
)' = e
−x
* (−x)' =
17 gru 17:40
Bararak:
Ponieważ pochodna z e
x
= e
x
, zaś pochodna z e(do potęgi)−x = −e(do potęgi) −x. Stąd zmiana znaku.
17 gru 17:40