Ruch niejednostajnie opóźniony na przykładzie łódki
Fizyk: Istnieje łódka, która stoi. Ktoś ją popchnął tak, że jej szybkość wyniosła 20 m/s. Przyłożono
do niej siłę o wartości F=−bv2, gdzie b=1. Wylicz drogę i czas po którym zatrzyma się łódka,
wiedząc że jej masa wynosi 70 kilogramów, a ona sama porusza się ruchem prostoliniowym wzdłuż
osi x.
Nie mam pojęcia, jak to zrobić :c. Dodatkowo nauczyciel kazał znaleźć wzór na wykres tej
funkcji.
17 gru 17:27
Fizyk: Problem w tym, że v jest zmienne, chodzi tu o prędkość chwilową, czyli v maleje. W każdej
| | F | |
sekundzie wartość przyśpieszenia maleje. Zasada drugiej dynamiki Newtona a= |
| . Gdyby |
| | m | |
wartość przyśpieszenia się nie zmieniała byłoby z prosto

. Dla uproszczenia przyjmujemy, że
m=const.
17 gru 17:33
Panko:
b −− ma wymiar N*(s/m)2 żeby się jednostki zgadzały ; T −−−czas zatrzymania
m * dv/dt = F ⇒ m * dv/dt= − v2 ⇒ m* dv/v2 = −dt umiejętnie scałkować w
rozsądnych granicach i stąd da się policzyć czas T
17 gru 19:17