Trygonometria kąta ostrego.
Patrycja: Wykaż, że dla kąta ostrego α równanie jest tożsamością.
(1+cosα) (1−cosα)=sin
2 α
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(sin
2α + cos
2α +cosα) (sin
2α + cos
2α − cosα) = sin
2α


Proszę o wytłumaczenie i pomoc
17 gru 17:13
J: (a + b)*(a−b) = a2 − b2 czyli (1+ cosα)*(1−cosα)=1−cos2α. Dalej "jedynka trygonometryczna"
17 gru 17:19
agulka: skorzystaj ze wzoru: sin2α+cos2α=1, czyli:
L=(1+cosα)(1−cosα)=1−cos2α=sin2α=P
17 gru 17:22
Patrycja: Dziękuję!
17 gru 17:31