pomóżcie
bella: w pewnym gim 60% uczniów stanowią dziewczęta. 12 dziewcząt z tej szkoły ,które stanowią 5%
ogólnej liczby uczennic,uczestniczyło w zajęciach kółka teatralnego. Oblicz liczbę chłopców
tego gim
17 gru 17:13
Kamil: x liczba uczniow, 0,4x to chlopcy
0,6x to dziewczeta, 12 dziewczat to 5% z 0.6x czyli 0.6x = 12*20 = 240
240 * 2/3 = 160 = 0.4x
17 gru 17:17
17 gru 17:26
pigor: ..., niech
s − liczba uczniów szkoły, to z warunków zadania
60%s − liczba dziewcząt szkoły, a
c=40%s=? −szukana liczba chłopców
i masz równanie 5%*60%s= 12 ⇔ 3%s= 12 ⇔
s=400 , zatem
c= 40%s= 40%*400=
160 − szukana liczba chłopców w szkole .
17 gru 17:28