Zadanie Kombinatoryka/Prawd.
sari: Potrzebuje rozwiązań do tych zadań:
1. Prawdopodobienstwo ze Pawel otrzyma na lekcji plusa wynosi 0,1, a że Marcin 0,2. Jakie jest
prawdopodobienstwo ze po 3 lekcjach będą mieli tyle samo plusów.
2. wybieramo losowo 4 wierzcholki prostopadloscianu, jakie jest prawdopodobienstwo ze utworzą
one prostokąt.
3. Ile jest liczb 10 cyfrowych których cyfra jednosci jest nieparzysta a iloczyn cyfr daje 40.
4. P(a)nP(b), P(a), P(b) są kolejno pierwszym, trzecim i czwartym wyrazem ciagu
arytmetycznego, wiedząc że P(a)uP(b) = 0,65 i P(B\A)=0,3 oblicz P(A'uB)
5. 9 osób wsiada do 3 wagonów, jakie jest prawdopodobieństwo że w każdym wagonie będą 3 osoby.
(Potrzeba zakadować Omegę)
Dziękuję za pomoc.
17 gru 16:33
wredulus:
Skoro potrzebujesz to je rozwiaz.... co my jestesmy − dawacze gotowcow
17 gru 16:55
sari: Jakbym umiał to bym zrobił.
17 gru 16:59
sari: 2 umiem, część myślę, ze też, ale potrzebuje poprawnych odpowiedzi.
17 gru 16:59
Panko: Proponuje : mniej ambitne:
wybieramy losowo c z t e r y wierzchołki dwudziestościanu foremnego. Oblicz
prawdopodobieństwo, że utworzą one prostokąt ? ( ściany to przystające Δ równoboczne)
17 gru 17:05
Panko: 3) 40 = 2
3*5 =2*2*2*5= 2*4*5= 8*5 możliwe iloczyny cyfr n i e będących jedynkami
dające 40
a) cyfra jedności= 5 , brakujące miejsca zasiedlają cyfry 1 :
| | | | | | | |
wtedy takich liczb 10−cyfrowych jest : | + | *2! + | |
| | | | |
| | | |
− obsada miejsc przez 2,2,2 ; | *2! −−−−obsada miejsc przez 2,4 ; |
| | |
b) cyfra jedności =1 , brakujące pola obsadzają cyfry 1
| | | | | | | | | |
wtedy takich liczb 10−cyfrowych jest : | * | + | *3! + | *2! |
| | | | | |
| | | | | | | |
* | −−obsada 2,2,2,5 ; | *3! −−−obsada 2,4,5 ; | *2! −−−obsada |
| | | | |
8,5
.................................................
| | | | | | | | | | | | | | | |
łącznie = | + | *2! + | + | * | + | *3! + | *2! |
| | | | | | | | |
17 gru 17:47