Rówanie kwadratowe z wartościa bezw.
Paula: (x−3)
2=4|x−3| Czy ktoś pomoże mi to rozwiązać to równanie, osobiscie nie bardzo wiem jak
zacząć nawet

Z góry dzięki.
17 gru 16:03
pigor: ..., np. tak :
(c−3)2= 4|x−3| ⇔ }x−3|
2−4|x−3|= 0 ⇔ |x−3| (|x−3|−4)= 0 ⇔
⇔ x−3=0 v |x−3|−4=0 ⇔
x=3 v |x−4|=4 ⇒ x−4=−4 v x−4=4 ⇔
⇔ x=0 v x=8 , więc
x∊{0,3,8} − szukana
rozwiązanie . ...
17 gru 16:08
KASIA: Tyle, ze w rozwiązaniach jest x∊{−1,3,7}
17 gru 16:11
MQ: bo ma być |x−3|=3
17 gru 16:20
J: W rozwiązaniu pigora jest "literowka" ,powinno być Ix−3I = 4 czyli x−3 = 4 v x−3 = −4;czyli x=7
v x=−1
17 gru 16:21
J: Jakiś pech z tymi " literówkami"
17 gru 16:23
MQ: Fakt! Ja też
17 gru 16:24
paula: Może to ktoś uporządkowac, bo sie pogubiałam ;<
17 gru 16:25
J: Ix−3I=0 v Ix−3I=4 czyli : x−3 = 0 v x−3 = 4 v x−3 = −4 ; czyli x=0 v x = 7 v x = −1
17 gru 16:29
pigor: ..,, idę , kurcze, przepraszam za zamieszanie.
17 gru 17:35