Podaj dziedzinę
ostry: f(x)=[(√4x−1)/(4−x2)]+log(x−6)
Czy licznik √4x−1 ma w tym wypadku jakieś znaczenie?
Z mianownika wyszło mi że D=R\{−2 i 2} ale jeszcze ten logarytm tam dziedzina będzie D=x>6. To
jak w końcu ma być wynik?
17 gru 16:01
Aga1.: √4x−1 istnieje, gdy 4x−1≥0
część wspólna tych 3 warunków to dziedzina funkcji, czyli x>6.
17 gru 16:30
ostry: Czyli jeśli przy logarytmie była jakaś dodatnia liczba czyli dziedzina np. D=x>−3 to ta część
wspólna to było by x>−3\{−2,2}
Dobrze to rozumiem?
17 gru 16:55
Aga1.:

Część wspólna do pierwszego przykładu
D
f=(6,
∞)
Nie wziąłeś pod uwagę trzeciego warunku.
17 gru 17:08
ostry: czyli jeżeli licznik tutaj będzie powyżej lub równy 0 to też liczymy z niego dziedzinę? tak jak
z mianownika poniżej?
17 gru 17:45
Aga1.: Tak.
17 gru 19:49