Momenty bezwładności
Adrian: oblicz momenty bezwładności (oraz momenty statyczne) prostopadłościanu o długościach krawędzi
1, 2 oraz 3 względem ścian
17 gru 15:55
Adrian: chyba nie tylko ja tego nie potrafie
17 gru 16:52
Panko:

Np Moment bezwładności względem ściany x=0 ( zawarta w płaszczyźnie y−z)
różniczka masy dm=3*1*dx*x x − bo taka sama odległość
dJ
x=0 = 3x*dx*x * x
2= 3x
3*dx , gęstość stała=1 w kg/m
3
J
x=0 =∫3x
3 dx = 3/4*[x
4] w granicach od x=0 do x=2m
J
x=0= 12 kg*m
2
17 gru 18:38
Panko: Oczywiście powinno być dm=3*1*dx dJx=0 = 3*dx x2= 3x2*dx
Jx=0 =∫3x2 dx = [x3] w granicach x=0 do x=2
Jx=0 =8 kg*m2
................................................................
Diabeł mi wlazł w palce
17 gru 18:45
Adrian: A moment statyczny jak obliczyć

Wiem ze odpowiedzi to 3,6,9 (nie koniecznie muszą być w tej
kolejności)
dm=2*1*dz dJ
z=0 = 2*dz z
2= 2z
2*dz
Jz=0 =∫2z
2 dz = [
23z
3] w granicach z=0 do z=3
Jz=0 =18 kg*m2
dm=2*3*dz dJ
y=0 = 6*dy y
2= 6y
2*dy
Jy=0 =∫6y
2 dy = [2y
3] w granicach y=0 do y=1
Jy=0 =2 kg*m2
17 gru 22:03
Panko: Wyznacz współrzędne środka ciężkości prostopadłościanu.:( xc,yc,zc)
Wyznacz masę prostopadłościanu =m= 1*2*3 =6 (gęstość jednostkowa)
wyznacz momenty statyczne względem płaszczyzn układu Oxyz ( tu x=0, y=0 ,z=0).
są to liczby : m*xc , m*yc ,m*zc
Uwaga : prostopadłościan (jest jednorodny więc ) posiada trzy płaszcyzny symetrii, one
się przecinają w punkcie (xc, yc,zc) .Jest to oczywiście środek symetrii
prostopadłościanu.
Więc przy takim ułożeniu jak na rysunku to ( 2/2, 1/2, 3/2) =(1,1/2, 3/2)
Czyli momenty statyczne to : m*xc= 6 kg*m ; m*yc=3 ; m*zc=9
17 gru 22:32
Adrian: bardzo dziekuję za pomoc
17 gru 22:35