matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
monotoniczność
Magda:
1
Określ czy ciąg jest rosnący czy malejący an=2
n
+
2
n
1
obliczyłam: an+1=2
n
+
1
+
2
n
+
1
1
1
an+1−an=2
n
+
1
+
−2
n
−
2
n
+
1
2
n
proszę o pomoc w rozwiązaniu
17 gru 15:31
irena_1:
1
1
1−2
1
a
n+1
−a
n
=2*2
n
−2
n
+
−
=2
n
+
=2
n
−
>0
2*2
n
2
n
2*2
n
2
n+1
ciąg rosnący
17 gru 15:41
Magda:
dziękuje
17 gru 15:48