POMOCY CAŁKI
Adrian: całka potrójna
Obliczyć masę kostki o długości krawędzi równej 2, jeżeli gęstość w każdym punkcie równa jest
odległości punktu od podstawy kostki.
Mógłby ktoś napisać mi co po kolei trzeba tu zrobić? Bo nie mam zielonego pojęcia jak się za to
zabrać
17 gru 14:54
MQ:

ρ(x,y,z)=z
m = ∫∫∫ ρ(x,y,z) dxdydz = ∫∫∫ z dxdydz = 4∫ z dz
Granice całkowania dla każdej zmiennej <0,2>
17 gru 15:43
Adrian: a można sie dowiedzieć tak dokładniej skąd to wynika ∫∫∫ z dxdydz = 4∫ z dz
17 gru 15:52
MQ: Wycałkowałem po dx i dy.
17 gru 16:33
piotrek22: czyli calkujesz po x i po y ? i potem po z ?
17 gru 19:19
Imre: Tutaj nie ma co główkować tylko odrazu przejść do liczenia masy:
μdV=μdxdydz czyli:
m=∫∫∫μdxdydz
m=∭dxdydz
m=8
9 sty 20:34