ekstrema
anka: znaleźć ekstrema i punkty przegięcia odpowiadających im krzywych
y=x5 −5x4 + 5x3 +1
17 gru 13:57
krystek: Po0chodna
m zerowe pochodnej
Znak pochodnej
17 gru 13:58
anka: teorie znam, wynik wychodzi mi różny od poprawnego
17 gru 13:59
krystek: POKAŻ JAK LICZYŁAŚ SPRAWDZĘ
17 gru 14:03
Romek:

Ja bym to wyliczył tak:
D=R
y`=5x
4−20x
3+15x
2
Df`(x) = R
x∊(−
∞,+
∞)
x
2(5x
2−20x+15)=0
5x
2−20x+15=0|:5
x
2−4x+3=0
√△=2
x
1=2
x
2=3
MZ:
x
1,2=0
x
2=2
x
3=3
f↗(−
∞;1)u(3;+
∞)
f↘(1;3)
f(max)(1)=(1,2)
f(min)(3)=(3;−26)
Nie wiem co się dzieje w 0, czy się odbija (bo 0 występuje chyba dwukrotnie, czy przechodzi)
17 gru 15:04