,
oliwiaaa: Wysokość rombu poprowadzona przez punkt przecięcia przekątnych dzieli bok rombu na odcinki
mające długość 9 cm i 4 cm. Oblicz wysokość rombu oraz tangensa kąta ostrego rombu.
17 gru 13:40
Marcinek: h=12 i tg =2,4 ?
17 gru 13:59
oliwiaaa: mozesz to jakos rozwinac ?
17 gru 14:02
Marcinek:
http://www.math.edu.pl/romb popatrz tu , następnie narysuj ten romb i staraj się znaleźć tu twierdzenie pitagorasa (
5
2+h
2=13
2) rysunek jest fatalny bo srednio to tu ogarniam , ale zauważ że masz tu dwa
trójkąty styczne wierzcholkami o podstawach 4 i 9 , tam gdzie możesz zastosować pitagorasa
masz 9 patrząc niżej masz 4 , więc ten kawałek podstawy ma długość 5 . Nie wiem czy rozumiesz
ale nie jestem mistrzem w tlumaczeniu

z ciekawości z której klasy to zadanie ?
17 gru 14:11
oliwiaaa: 1 gim, dzieki za pomoc
17 gru 14:13