l.zespolone
maniek: oblicz w ciele liczb zespolonych:
bardzo prosiłbym o rozwiązanie abym mogl sprawdzić co robie zle i wzorować się na tym
przykladzie
17 gru 13:40
maniek: pomoze ktoś
17 gru 14:00
maniek: błagam
17 gru 14:14
maniek: to ważne, proszę o pomoc!
17 gru 14:31
Panko: a+bi = √a2 +b2 * ( a/√a2 +b2 + b/√a2 +b2 *i ) = r ( cosφ +i sinφ )
√3 +i = √4 *( √3/2 +1/2)=* i ) = 2* (cosπ/6 +i sinπ/6)
1−i = √2 *( 1/√2 −1/√2 *i ) = √2*( cosπ/4 + i sinπ/4)
( √3 +i ) / ( 1−i ) = 2* (cosπ/6 +i sinπ/6) / √2*( cosπ/4 + i sinπ/4) = 2/√2
*( cos( π/6−π/4) + i sin ( π/6 −π /4 ) ) = √2 * ( cos(π/12) − i sin(π/12) ) i na
te postać działa formuła Moivre`a
( √2 * ( cos(π/12) − i sin(π/12) ) )30 = 215 * ( cos (30* π/12) −i sin(30*π/12) )
17 gru 14:34
Dominik: | | √3 + 1 | | 2 + 2i√3 | | 8 − 8i√3 | |
( |
| )30 = ( |
| )28 = ( |
| )26 = |
| | 1 − i | | −2i | | 4 | |
= 2
26 * (1 − i
√3)
26 = ...
dalej ze wzoru de moivre'a
17 gru 14:40
maniek: dzięki
17 gru 15:17