Jak to zwinac
bilu: Jak to zwinac do wzoru?
1−2+3−4+...+(2n−1)−2n
Potrzebne mi to do policzenia granicy
17 gru 13:35
pigor: ..., tak ciężko studentowi na to wpaść

1−2+3−4+...+(2n−1)−2n= −1−1−1− ...−1−1= −(1+1+1+ ...+1) =
−12n
albo

tylko po co tak : 1−2+3−4+...+(2n−1)−2n=
= 1+3+5+ .. + 2n−1 −(2+4+6+ 2n)=
12n (1+2n−1−2−2n)= −
12n . ...
17 gru 13:46
bilu: Nie rozumiem twoich zapisów
17 gru 13:57
krystek: Potraktuj jako sumę liczb parzystych i nieparzystych jak pokazła pigor w albo..
17 gru 14:00
pigor: ..., ups,
17 gru 14:12
bilu: Nie wiem o co chodzi ale jakbym nie liczyl to nie wychodzi mi −12n...
Zreszta majac: 1−2+3 i podstawiajac n=3 wychodzi −32
17 gru 17:49
bilu: Druga linijka napisana przeze mnie jednak nie ma sensu
17 gru 17:50