Oblicz sinx i cosx , jeśli:
karlooina:
a) cos2x = 1/8 i x∊(0;π/2)
d) (x + π/4) = √5/5 i x∊ (π; 3/2π)
17 gru 13:05
pigor: ..., otóż
a) kąt 2x∊ I ćwiartki, jest więc ostry, zatem
szukane wartości (*)
sinx >0 i cosx>0,
no to np. tak : z danego cos2x= cos
2x−sin
2x=
18
i jedynki trygonometrycznej :
cos
2x−sin
2x=
18 i cos
2x+sin
2x=1 /± stronami ⇔
⇔ 2cos
2x=
98 i 2sin
2x=
78 stąd i (*) mamy :
cos
2x=
916 i sin
2x=
716 ⇒
cosx= 34 i sinx= 14√7 .

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a w tym d) co "zjadłaś"
17 gru 13:37
karlooina: uh, Wybacz

cosinusa! Przykład powinien wyglądać tak :
cos ( x + π/4 ) =
√5/5 dla 3 ćw.
17 gru 13:41
pigor: ..., no to np. tak : "jesteśmy" w 3−ej ćw., to (*)
sinx<0 i cosx<0 = ?
cos(x+
14π)= cosxcos
14π−sinxsin
14π , ale
sin
14π= cos
14π=
12√2, więc dalej : =
12√2(cosx−sinx)=
15√5 /*10
√2 ⇔ 5*2(cosx−sinx)= 2
√10 ⇔
⇔ cosx−sinx=
15√10 ⇒ (**)
cosx= sinx+15√10, ale z jedynki
sin
2x+cos
2x= 1 ⇒ sin
2x+ (sinx+
15√10)
2= 1 ⇔
⇔ sinx+sin
2x+
25√10sinx+
1025= 1 no i cóż, uporządkuj to
równanie kwadratowe zmiennej sinx=t<0 , bo mnie się nie chce , chyba że
znowu źle przepisałaś ten przykład, albo ja się gdzieś walnąłem . ..
17 gru 14:10
karlooina: Przepisałam dobrze

Dzięki
17 gru 14:33