własnie jest ich od groma
za każdym razem jak sinx −> 0 masz ln (0+) = −∞ ... i masz asymptotę pionową
| π | ||
Ekstrema też istnieją: w | +2kπ | |
| 2 |
Funkcja będzie wyglądać mniej więcej tak? Wtedy by się zgadzało, tylko nie wiem jak wyliczyć
maksimum.
Tak wygląda wykres funkcji (tej ukośnej kreski nie powinno być)
y=lnsinx
Tylko jak to zapisać? Powinno być:?
y= logx − 1/6x2 − 1/180x4 + 0(x6) = logx − 5,5555 * 10−3 * x4 − 1,6666 * 10−1 * x2 +
0(x6)
Tak mi wyszło z kalkulatora:
http://wims.unice.fr/wims/wims.cgi?session=O81633918B.1&lang=en&cmd=reply&module=tool%2Fanalysis%2Ffunction.en&fn=ln%28sinx%29&show=subst&substitute=&show=deriv1&show=dev¢er=0&dev_order=5&ileft=&iright=&show=curve&left=&right=&lower=&upper=&show=points&pleft=&pright=&num_precision=12&format=t