logarytmy matura rozszerzona
wezmiesz: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = log0.5 x. Rozwiąż nierówność f(x−1) −
f(x−3) > −2.
17 gru 11:43
5-latek: Rozwiaz nierownosc log1/2(x−1)−log1/2(x−3)>−2
17 gru 12:09
wezmiesz: no ameryki nie odkryłeś.
17 gru 12:14
J: Teraz zastosuj wzór na róznicę logarytmów o tej samej podstawie.
Dodatkowo przyjmij zał. x > 3
17 gru 12:19
wezmiesz: a mógłby ktoś dać wskazówki do pełnego zadania wraz z rozw?
17 gru 12:22
J: Nie poddawaj się.
Zastosuj wzór:
17 gru 12:26
Pomocny maturzysta :):
Dziedzina: x ∊ R − {3}
(3x−7)(x−3) > 0
x=... v x=3 [odrzucamy, bo ∉ D]
Rozwiązanie:
x=...
Pozdrawiam!
17 gru 12:33
wezmiesz:

zał: x>3
log
12 x−1x−3 > log
124
x−1x−3< 4
x−1−4x+12x−3<0
11−3xx−3<0 mnożę przez kwadrat (x−3)
(11−3x)(x−3)<0
miejsca zerowe to x=3 i x=
113 =3
23
stąd wedle założeń x∊(
113;+
∞)
tak?
17 gru 12:33
wezmiesz: dziękuję.
17 gru 12:34
J: Pomocny maturzysto,chyba ta pomoc nie jest najlepsza.
Skąd wziąłeś:
17 gru 12:37
wezmiesz: to może P, podasz poprawną odpowiedź..
17 gru 12:39
logi: dobrze rozwiązałąś, wezmiesz.
18 gru 13:30