Masa cieżarka
david: Drewniany sześcian o krawędzi a i o gęstości p z zamocowanym ciężarkiem stalowym pływa
całkowicie zanurzony w wodzie. Jaką masę ma ciężarek?
Bardzo proszę rozwiązanie tego zadania, albo chociaż o pomoc, co, jak i od czego zacząć.
17 gru 11:34
daras: od porównania sił wyporu z siłami cieżkości sześcianu i ciężarka
17 gru 11:44
Panko: pomijam siłę wyporu działającą na ciężarek ( kiedy ?)
a3* ϱwody*q = a3ϱq + mc*q mc masa ciężarka
mc= a3( ϱwody −ϱ )
przykładowo dla sześcian z korka ϱ≈ 0.25 g/cm3 i a =10 cm
mc= 1000 cm3 * 0.75 g/cm3= 0.75 kg
17 gru 14:03
david: Czyli rozumiem, że rozwiązaniem tego zadania jest ten wzór: mc= a3( ϱwody −ϱ ) ?
17 gru 14:24
Panko: Przyjąłem ,że ciężarek jest podwieszony do sześcianu.( ale i tak pomijam siłę
wyporu)
.....................................................................
Aby zminimalizować siłę wyporu od ciężarka trzeba go położyc na sześcianie ( wtedy
jest w powietrzu)
Zauważ , że sześcian całkowicie jest zanurzony czyli Fwyp pochodzi od całej jego
objętości
Podany wzór na mc jest rozwiązaniem.
17 gru 14:41
daras: cieżarek dociąża sześcian z góry i dlatego pomijamy jego siłe wyporu
17 gru 17:22