matematykaszkolna.pl
Uzasadnianie równości z definicji Heinego. Ele: Korzystając z definicji Heinego granicy właściwej funkcji w punkcie uzasadnij poniższą równość: lim( x→π3 )cosx= 12. Mój problem nie polega na zastosowaniu definicji, bo wydaje mi się, że to opanowałam i dlatego doszłam do czegoś takiego: lim(n→) xn= π3. I nie wiem jak przekształcić lim(n→)cosxn, żeby móc wykorzystać to poprzednie równanie . Jeśli ktoś mógłby pomóc serdecznie o to proszę emotka z góry przepraszam za niejasności w zapisie.
17 gru 10:59
Panko: Definicja Heinego nie jest za bardzo użyteczna w takim dowodzeniu.( to eufemizm) ............................................................................ .......................................... Jeżeli już to korzystając z tw o trzech ciągach i następujących oszacowań jeżeli xn→0 to sinxn →0 bo 0 ≤ I sinxn I<IxnI jeżeli xn →0 to cos xn →1 bo 0≤ Icos xn −1I ≤ 2*( xn/2)2 a to →0 co oznacza ,że lim sinx =0 i lim cosx =1 x→0 x→0 Stosując powyższe dla ciągu xn −π/3 →0 jest lim cos(xn−π/3) =1 i lim sin(xn−π/3) =0 xn −π/3 →0 xn −π/3 →0 stosując powyższe jest lim [ cos(xn−π/3) * cosπ/3 −sin(xn−π/3) * sinπ/3 ] =1*(1/2) −0*3/2 =1/2 xn −π/3 →0 oraz lim [ cos(xn−π/3) * cosπ/3 −sin(xn−π/3) * sinπ/3 ] = lim cos ( xn−π/3 +π/3)= lim cosxn xn −π/3 →0 xn −π/3 →0 z porównania powyższych granic jest lim cosx =1/2 x→π/3. ............................................................ stosowaliśmy cos(α +β) = cosαcosβ −sinαsinβ
17 gru 13:03
Ele: Dziękuję serdecznie za pomoc emotka
17 gru 15:20