matematykaszkolna.pl
nierówności kwadratowe Znawca Wynalazca: Witam otóż mam pewien problem 5x2+15x>=0 I Sposób delta=255 255=15 x1=−15+15/10=0 x2=−30/10=−3 x należy do (−nieskonczonosc;−3> dodac <0;nieskonczonosc) II Sposób 5x2+15x>=0 5x(x+3)>=0 x1=0 x2=−3 x należy do (−nieskonczonosc;−3> dodac <0;nieskonczonosc) moj problem polega tutaj na tym czy te dwa sposoby sa poprawne?
16 gru 23:53
5-latek: tak . Oba sa poprawne
16 gru 23:56
pigor: ... tylko , że w I− szym 255 − jak piszesz to wcale nie =15 ,
17 gru 00:08
5-latek: Racja pigoremotka bo 152=..... nawet nie zwracalen szczegolnej uwagi na to bo spojrzalem najpierw na 2 sposob i porownalem pierwiastki . A byly takie same wiec dla mnie OK emotka Cielawe czy autor postu to zobaczy
17 gru 00:17
Znawca Wynalazca: moj blad tam powinno byc 225 przepraszam
17 gru 00:19
PW: I za rozwiązywanie nierówności kwadratowej "niezupełnej" za pomocą delty powinieneś zostać w kozie i napisać 100 razy na kartce: Nie stosuje się delty do równań i nierówności niezupełnych, bo to robota głupiego. Nie stosuje się delty do równań i nierówności niezupełnych, bo to robota głupiego. Nie stosuje się delty do równań i nierówności niezupełnych, bo to robota głupiego. Nie stosuje się delty do równań i nierówności niezupełnych, bo to robota głupiego.
17 gru 00:20
5-latek: emotka Co racja to racja Ale pewnie tak pokazali w szkole
17 gru 00:25
MQ: Poraża mnie arogancja PW, zwłaszcza że autor przecież podał też II sposób. Wyniesie z odwiedzin tej strony nie najlepsze wrażenie. A wystarczyło by napisać: "Oba sposoby są poprawne, ale jak pewnie sam zauważyłeś, w tego typu równaniach (nierównościach) nie ma sensu liczyć Δ, bo drugi sposób jest o wiele prostszy".
17 gru 15:36
PW: Aj, zaraz arogancja. Może specyficzne poczucie humoru. Chciałem zwrócić uwagę na poważną sprawę. Człowiek pyta o coś, o co nie powinien pytać. Nie rozumie, skąd wzięła się delta i nie wie, że każde równanie (nierówność) można za jej pomocą rozwiązać, ba − ma wątpliwość, czy "inny sposób" jest też poprawny, choć wynik jest ten sam. "Robota głupiego" to potoczne określenie niepotrzebnej pracy, której efekt można osiągnąć znacznie prościej. Nie jest to określenie obraźliwe, nie było adresowane do autora zapytania.
19 gru 00:34
Gustlik: PW, każdą nierówność czy równanie kwadratowe można rozwiązać deltą. Na niezupełne równania są wprawdzie krótsze sposoby, ale deltą TEŻ JEST PRAWIDŁOWO i egzaminator z CKE uzna takie zadanie za poprawne, jeżeli oczywiście nie będzie innych błędów. Niestety z własnego doświadczenia wiem, że wielu uczniów, zwłaszcza słabszych gubi się przy niezupełnych trójmianach kwadratowych, wielu woli rozwiązywać je deltą, a wiadomo − lepiej rozwiązać deltą niż wcale nie rozwiązać albo się pogubić. Nie bronię tutaj uczniów ani nauczycieli, ale lepszy taki sposób niż żaden, zwłaszcza że jest prawidłowy. Niemniej 152=225, a nie 255. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
21 gru 23:10