wielomiany
zenek: rozwiąż równania 10x3−3x2−2x+1=0
nie wiem jak to ugryźć
16 gru 23:10
16 gru 23:12
zombi: Tw. o wymiernych pierwiastkach wielomianu. I szukamy.
16 gru 23:14
zenek: oki− myślalem, że jakieś fiku miku z przekształceniami

dzięki
16 gru 23:14
dżoana: | | x−2 | | 3 | |
rozwiąz równanie 1 |
| − |
| =0 kto pomoże ?  |
| | x+2 | | x+1 | |
16 gru 23:15
Gustlik: Hornerem, kandydaci na pierwiastek to +−1, +−1/2, +−1/5, +−1/10
10 −3 −2 1
1 10 7 5 6
−1 10 −13 11 −10
0,5 10 2 −1 0,5
−0,5 10 −8 2 0
| | 1 | |
x=− |
| jest pierwiastkiem, masz zatem |
| | 2 | |
| | 1 | |
(x+ |
| )(10x2−8x−2)=0, dalej Δ, x1, x2... dokończ. |
| | 2 | |
16 gru 23:16