liczby
zadanie: Czy dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y, z spełniajacych nierównosci
Ix−yI<2 oraz Iy−zI<3
zachodzi nierownosc
a) Ix−z| > 1 ; nie
b) |x−z| < 5 ; tak
c) |x−z| < 4 ; nie
d) |x−z| < 6 ? tak
1 warunek: −2<x−y<2
2 warunek: −3<y−z<3 dodajac je mam:
−5<x−z<5 czyli Ix−zI<5 czyli w podpunkcie b) odp. tak czyli dobrze.
wydawalo mi sie, ze jezeli dla b) jest odp. tak to dla c) tez bedzie tak ale jest odp. nie
dlaczego?
w pozostalych rowniez nie wiem dlaczego sa takie odpowiedzi.
moglbym prosic o wytlumaczenie?
16 gru 22:52
Panko: oczywiste ,że I a+ bI ≤IaI + I bI ( pisane już bez kwantyfikatorów)
stąd I(x−y) +(y−z) I≤ Ix−yI + I y−zI < 2+3
stąd I x−z I < 5 b) TAK
stąd też i d) TAK
Oczywiście a) i c) NIE kontrprzykłady
a) x=y=z =0 wtedy Ix−zI =0
c) y=0 x=−1 1/2 z =2 1/2 wtedy I x−zI =4
16 gru 23:14
zadanie: dobrze dziekuje
ale nadal nie rozumiem podpunktu d) ?
16 gru 23:19
zadanie: czy chodzi o to, ze jezeli ta roznica jest mniejsza co do modulu od 5 to tym bardziej od 6 tak?
a to, ze jest mniejsza od 5 nie oznacza, ze jest mniejsza od 4 bo mozemy dobrac takie liczby,
ze tak nie bedzie przyklad: jak powyzej
czy tak?
16 gru 23:22
Panko: A jeżeli powiem tak :
jeżeli liczba jest mniejsza od 5 to ta liczba jest mniejsza od 6
Jeśli coś jest mniejsze niż 5 to napewno (ort ?) jest mniejsze od 6
inaczej : zbiór liczb mniejszych od pięc zawiera się w zbiorze liczb mniejszych od
6
lub mniej zrozumiale ∀ x∊R x< 5 ⇒ x<6
16 gru 23:27
zadanie: dziekuje
16 gru 23:28
Panko: Kluczem do analizy zadania jest nierówność b) ponieważ w oparciu o nią wyciąga
się dalsze wnioski
16 gru 23:29
zadanie: Podać zbiór rozwiązań równania w postaci przedziału lub sumy
przedziałów.
a) [Ilog3log2xI]=1
bylo podobne juz ale w tym przykladzie jest jeszcze log2x
16 gru 23:31
zadanie: jakas podpowiedz?
16 gru 23:50
Panko: [ I log3log2x I ]=1⇔ 1 ≤ I log3log2x I < 2
−2< log3log2x ≤ −1 lub 1 ≤ log3log2x < 2
log3(1/9) <log3log2x ≤ log3(1/3) lub log33 ≤log3log2x < log39
1/9 < log2x ≤ 1/3 lub 3≤ log2x < 9
21/9 < x ≤ 21/3 lub 8≤ x< 512
17 gru 00:11
zadanie: dziekuje
a moglbym prosic o zapisanie poszczegolnych wykonanych krokow z wyjasnieniem ?
17 gru 00:19
zadanie: ?
17 gru 01:01
Panko: jutro tzn dzisiaj po południu.
17 gru 01:03
zadanie: dobrze
17 gru 13:02
Panko: do zadanie: Które przejścia wymagają komentarza ?
17 gru 13:06
zadanie: dobrze by bylo wszystkie jakie byly zastosowane
17 gru 13:25
Panko: 1◯ x∊R , k∊ C k ≤ x < k+1 ⇔ [x] =k
2◯ ( a >0 i a ≤ I y I ) ⇔ y≥a ⋁ y≤−a
3◯ ( a>0 i a > I y I ) ⇔ −a< y < a
4◯ a∊(0 , 1) ∪( 1 , ∞) , c ∊ R c= log a ac
17 gru 13:42
zadanie: dziekuje
17 gru 13:58