sdds
HUGO: Pierwiastkami wielomianu stopnia trzeciego są liczby 1, 3, 5. Współczynnik przy najwyższej
potędze zmiennej tego wielomianu jest równy 1 2 . Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej
nieparzystej wartość tego wielomianu jest liczbą podzielną przez 24.
wiem że dużo tu wrzucam na forum; ale wiem ze moi kochani potem znikniecie i nie bede miec
kogo się pomytać. Więc nie mam jeszcze wkładu własnego. Ale uwierzcie że podpisałem cyrograf
na te zadania ;x i pragnę tylko sobie później sprawdzić bo dla maturzysty przepisywanie na typ
etapie mija sie z celem
To jest ostatnie, za wszystko dziękuję. Jak macie mnie dość zrozumiem. Już ogarniam powoli
wszystko.
16 gru 22:48
zombi: Ten współczynnik to 12 czy 2 ma być?
16 gru 22:51
zombi: Obstawiam, że 12.
16 gru 22:51
zombi: | | 1 | |
W(x) = |
| (x−1)(x−3)(x−5) |
| | 2 | |
Dla nieparzystej całkowitej ma być podzielny przez 24, zatem
niech x = 2k +1, gdzie k∊C
| | 1 | | 1 | |
W(x) = |
| (2k+1−1)(2k+1−3)(2k+1−5) = |
| 2 * k * 2 * (k−1) * 2 (k−2) = 4k(k−1)(k−2) |
| | 2 | | 2 | |
Okej W(x) jest podzielny przez 4 teraz musimy pokazać, że liczba k(k−1)(k−2) dzieli się przez 2
i 3, a tak jest ponieważ jest to iloczyn 3 kolejnych liczb całkowitych wobec tego
W(x) = 4*2*3*p = 24p, gdzie p∊C koniec.
16 gru 23:00
HUGO: dz
17 gru 01:56