sdsd
HUGO: a wiem że dużo tu wrzucam na forum; ale wiem ze moi kochani potem znikniecie i nie bede miec
kogo się pomytać. Więc nie mam jeszcze wkładu własnego. Ale uwierzcie że podpisałem cyrograf
na te zadania ;x i pragnę tylko sobie później sprawdzić bo dla maturzysty przepisywanie na typ
etapie mija sie z celem
Suma długości dwóch boków trójkąta równa się 4, a kąt między tymi bokami ma miarę 120∘ .
Oblicz najmniejszą wartość sumy kwadratów długości wszystkich boków tego trójkąta.
Z góry dziękuję
16 gru 22:48
bezendu:

Twierdzenie cosinusów

a+b=4
c
2=a
2+b
2−2abcos120 cos(180−60)=−cos60
0
potem funkcja kwadratowa. Ci wyjdzie z tego i dalej sobie dokończ bo mi się nie chce pisać
całego rozwiązania
16 gru 22:51
HUGO: ok dz
17 gru 01:53