dsdssd
HUGO: Liczby a1,a2,...,an są dodatnie i w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Uzasadnij, że
prawdziwa jest równość
√a1⋅a2.....an =
√a1 ⋅an
Ja wiem że dużo tu wrzucam na forum; ale wiem ze moi kochani potem znikniecie i nie bede miec
kogo się pomytać. Więc nie mam jeszcze wkładu własnego.
//
http://www.zadania.info/d5/78381 <= szukam KEY'a
16 gru 22:45
Godzio:
Wystarczy skorzystać ze wzoru na ciąg geometryczny, kosmosów tu nie ma

a
1 * a
2 * ... * a
n = a
1 * a
1q * ... * a
1q
n − 1
(źle przepisałeś powinno być
n√ 
)
16 gru 22:47
HUGO: dz
17 gru 01:48
HUGO: tam mi teraz widze urwało ; / n√a1*a2....an = √a1 * an
17 gru 01:50
HUGO: przeczytałem twoją uwagę xD po czym sam sobie ją zwróciłem u musiałem napisać...
17 gru 01:51