Planimetria
Radek:

Ramie trójkąta równoramiennego ma długość 6. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma
długość 5. Oblicz długość podstawy tego trójkąta
Ja robiłem tak
10sinα=6
5x
2−48x=0
Δ=2304
√Δ=48
i taka jest odpowiedź ale czemu cosα dodatni skoro może być kąt rozwarty i wtedy cosα jest
ujemny
16 gru 22:19
matyk: Z danych w zadaniu wynika, że nie może być rozwartokątny
16 gru 22:24
sushi_ gg6397228:
przeciez α nie moze byc wiecej niz 90 stopni
16 gru 22:26
Eta:
Trójkąt nie może mieć dwu kątów rozwartych!
16 gru 22:34
Radek:
No tak to się zgadza. Ale skąd mam wiedzieć, że on ma już kąt rozwarty ?
16 gru 22:35
Eta:
No chciałeś,żeby α −− był kątem rozwartym
A takie kąty są dwa przy podstawie tego trójkąta ...... więc .......
16 gru 22:40
Radek:
16 gru 22:42
Radek:
Ale ja nie wiem czy one nie są wszystkie ostre

?
16 gru 22:52
Radek:
Podbijam !
17 gru 20:19
Radek:
17 gru 21:00
utem:
2*α<180⇔
α<90
17 gru 21:06
Eta:
Kąt γ też nie może być rozwartym , bo wtedy
z tw. cosinusów : |AB|2 = 62+62 +2*6*6*cosγ ⇒ |AB|>10,
a najdłuższą cięciwą jest średnica tego okręgu : 2r= 10
Jasne już?
17 gru 21:16
Radek: Mniej więcej, temat już ogarnięty, ale dziękuję
17 gru 21:18