suma a+b
diego662: Punkty A(a+1, −4) i B(2, b+2) są symetryczne względem osi OY. Suma a+b jest równa..?
16 gru 22:12
diego662: Podpowie ktoś jak to zrobić?
17 gru 16:47
diego662: ?
17 gru 21:34
utem:
A(a+1, −4) sym do B(2, b+2) względem OY⇔
a+1=−2 i
−4=b+2
a=−3
b=−6
wtedy: spr.
A(−2,−4) B(2,−4)
a+b=...
17 gru 21:38
diego662: czemu a+1 = −2 ? Chyba samo 2?
a wtedy:
a = 1
b = −6
A(2,−4)
B(2,−4)
a+b = −5
Hmm?
17 gru 21:42
utem:

Pierwsze wsp. przeciwne, a drugie jednakowe.
17 gru 21:45
diego662: Aaha.. rozumiem, dzięki
17 gru 21:45